0% Complete
0/0 Steps
Quiz 1 of 0

MCQs

Q1. “In a very broad sense political theory is anything about politics or relevant to politics. However in its specific and narrow sense, it is “the disciplined investigation of political problems.” definition given by _______________

a. George Catlin

b. George Holland Sabine

c. Andrew Hacker

d. David Easton

Correct Answer: George Holland Sabine

Q2. The main characteristic of Traditional Approach of political science was

a. The Value Free Study

b. Institutional Approach

c. Comparative Study

d. Emphasis on Scientific Methodology

Correct Answer: Institutional Approach

Q3. Who among the following said that “post-behavioralism was a genuine revolution, not a reaction; a becoming, not a preservation; a reform, not a counter reformation”?
a. James Bryce

b. Charles E. Merriam

c. David Easton

d. G.A. Almond

Correct Answer: David Easton

Q4 The study of political system of a country at one time, in all its content is known as _____________

a. Configuration Approach

b. Comparative Approach

c. Behavioral Approach

d. Structural Approach

Correct Answer: Comparative Approach

Q5. The primary focus of Comparative Politics is on the comparison of

a. Institutional practices

b. Political processes

c. Cultural practices

d. Legal practices

Correct Answer: Institutional practices

Q6. Which is not an “intellectual foundation stone” of behaviorism according to David Easton

a. Regularities

b. Power

c. Verification

d. Techniques

Correct Answer: Power

Q7. Who among the following is associated with the revival of Political Theory

a. David Easton

b. Lucian Pai

c. Sydney Verba

d. Voegelin

Correct Answer: Voegelin

Q8. Political Theory is not related to

a. Conceptual clarification of idea

b. Providing models of behavior

c. Rationalization of political propaganda

d. Exploration of political ideologies

Correct Answer: Rationalization of political propaganda

Q9. Which of the following is not a feature of Traditional political theory?

a. Study of “great issue”

b. Exploring the “ideal state”

c. Exploring human behavior

d. Philosophical orientation

Correct Answer: Exploring human behavior